Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εναλλακτικός τουρισμός. Η άλλη όψη των διακοπών
Έχετε την περιπέτεια στο αίμα σας; Η τόλμη σας περισσεύει; Οι οικολογικές σας ευαισθησίες ξεπερνούν τα όρια της γειτονιάς σας και αγκαλιάζουν όλο τον πλανήτη; Απεχθάνεστε τις… πολλές ανέσεις και την εύκολη ζωή; Τότε ίσως θα πρέπει φέτος να κάνετε εναλλακτικό τουρισμό.
Η S.C.I. (Service Civil International) είναι μια παγκόσμια οργάνωση που προωθεί την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία μέσα από διεθνείς εθελοντικές κατασκηνώσεις εργασίας, καμπάνιες, σεμινάρια κ.ά. Είναι μη κερδοσκοπική και υποστηρίζεται από το Youth Forum της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα από τη δράση της προωθεί την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές, καθώς και την ανάγκη της άμεσης παρέμβασης των ανθρώπων στα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας. Το ελληνικό παράρτημα ονομάζεται Κίνηση Εθελοντών για τη Διεθνή Συνεργασία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη και λειτουργεί από το 1957(!). Το πρώτο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας οργανώθηκε το 1983 από το γερμανικό τμήμα στα Καλάβρυτα, κίνηση συμβολική και σίγουρα συγκινητική. Το 1985 ήταν η πρώτη χρονιά που Έλληνες έλαβαν μέρος σε προγράμματα στο εξωτερικό. Και από τότε κάθε χρόνο 100 περίπου άτομα συνδυάζουν διακοπές, περιπέτεια και κοινωνική προσφορά.
Ας δούμε όμως και μερικές διαδικαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τα work-camps. Οι εθελοντές δουλεύουν 5-6 ώρες κάθε μέρα, εκτός από τα Σαββατοκύριακα. Η διαμονή και η διατροφή είναι δωρεάν. Φυσικά μην περιμένετε σουίτες ξενοδοχείων και σερβιτόρους να σας εξυπηρετούν. Πολλές φορές η διαμονή γίνεται σε σκηνές και το μαγείρεμα από σας τους ίδιους. Τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής επιβαρύνουν τον εθελοντή, ο οποίος πρέπει να καταβάλει ακόμα ένα μικρό σχετικά ποσό για συμμετοχή σε ένα ή δύο προγράμματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνετε δεκτοί είναι να έχετε συμπληρώσει τα 18 σας χρόνια και να μιλάτε αγγλικά.
Τώρα σίγουρα ανυπομονείτε να μάθετε περισσότερο ουσιαστικά πράγματα. Θα κάνουμε λοιπόν μαζί το γύρο του κόσμου μέσα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα των work-camps.

-Να γράψετε την περίληψη του κειμένου (80-100 λέξεις)
-Τουρισμός – εναλλακτικός τουρισμός : Να αναπτύξετε τις δύο έννοιες με τη μέθοδο της σύγκρισης σε μία παράγραφο.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος είναι περισσότερο τουρίστας κ λιγότερο περιηγητής
- Έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας και κουλτούρας (ευθύνες οικογένειας, εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και μέσων μαζικής επικοινωνίας)
- Έλλειψη αισθητικού κριτηρίου
- Υλιστικός προσανατολισμός (η πνευματικότητα και η αναζήτηση της γνώσης δεν αποτελεί στόχο – ωφελιμιστικό πνεύμα)
- Έντονος ρυθμός ζωής, άγχος, ανία, ρουτίνα καθημερινότητας
- Προσωπείο σύγχρονου ανθρώπου
- Έλλειψη σεβασμού σε παράδοση και μη βαθιά γνώση της ιστορίας
Επιχειρήματα υπέρ ή κατά για την τουριστική αξιοποίηση μιας περιοχής
ΥΠΕΡ
- Οικονομική ανάπτυξη με ταυτόχρονη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων (επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κτλ)
- Πληθυσμιακή τόνωση
- Βελτίωση υποδομών και άρα και της ποιότητας ζωής
- Εξωστρέφεια και ψυχολογική τόνωση των κατοίκων
- Προβολή πολιτιστικής κληρονομιάς και εγχώριας κουλτούρας και παράδοσης
- Πολιτιστική αλληλεπίδραση ντόπιων και τουριστών
ΚΑΤΑ
- Αλλοίωση φυσικού περιβάλλοντος (οικολογικές καταστροφές)
- Αλλοίωση των χαρακτήρων του ντόπιου πληθυσμού
- Αλλοίωση της πολιτιστικής παράδοσης και κουλτούρας του τόπου
- Κίνδυνος καταστροφών πολιτιστικών μνημείων
- Διατάραξη ψυχικής ισορροπίας των κατοίκων
- Αύξηση της εγκληματικότητας
Γι’ αυτό, για όσους επιλέξουν την ανάπτυξη της περιοχής τους μέσω του τουρισμού, αυτή πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις (πχ. ήπια τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου