Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ - ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ...

ΠΡΟΣΩΠΟ –ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ
ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
Όλοι μας, πριν προβούμε σε κάποιες ενέργειες που ξεφεύγουν κάπως από τα καθιερωμένα, εξετάζουμε τον αντίκτυπο που αυτές θα έχουν στους άλλους και την ενδεχόμενη αντίδραση και στάση απέναντί μας. Αυτοί οι άλλοι αποτελούν για μας τη λεγόμενη κοινή γνώμη που άλλοτε ενθαρρύνει και άλλοτε απαγορεύει κάποιες συμπεριφορές και επιλογές μας.
Σε ποιο βαθμό η κοινή γνώμη αποτελεί δεσμευτικό παράγοντα για το σημερινό άνθρωπο και ιδιαίτερα για το νέο, και πόσο ελεύθερος απέναντι στην κοινή γνώμη είναι ο σημερινός νέος;
ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
Πυρήνας της φιλοσοφίας του Ηράκλειτου και του Σωκράτη ήταν το επιγραμματικό «γνώθι σαυτόν». Εξάλλου, «χαλεπόν εαυτόν γνώναι» συνήθιζε να λέει ο Θαλής. Στη σύγχρονη εποχή τώρα, συχνά γίνεται λόγος για έλλειψη αυτογνωσίας στους ανθρώπους.
Ποια η σημασία της αυτογνωσίας για τη ζωή του ανθρώπου;
«Τρία πράγματα είναι περισσότερα απ’ όσο νομίζουμε: οι υποχρεώσεις, τα σφάλματα και οι εχθροί μας. Και τρία πράγματα είναι πάντοτε λιγότερα απ’ όσο νομίζουμε: η ευφυία μας, οι αρετές μας και οι φίλοι μας».
Αυτογνωσία = γνώση του εαυτού μας, δηλαδή, σαφή και ακριβή αντίληψη των δυνατοτήτων και αδυναμιών, των προτερημάτων και ελαττωμάτων μας.
Η αυτογνωσία συνδέεται άμεσα με την εσωτερική δομή του ανθρώπου, τον ψυχικό του κόσμο. Είναι δύσκολο να αποκτηθεί, αφού συνδέεται με δύο ανασταλτικούς παράγοντες: το σύμπλεγμα ανωτερότητας και το σύμπλεγμα κατωτερότητας (καθοριστικοί παράγοντες το κοινωνικό περιβάλλον, η ανατροφή από την οικογένεια και το σχολείο, το πνευματικό επίπεδο του κάθε ατόμου)
ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ (εγωισμός) > υπερτίμηση από το άτομο των σωματικών και πνευματικών του δυνάμεων (από ματαιοδοξία), αφού «βλέπει» μόνο προτερήματα (όταν αναλαμβάνει κάποιο έργο, λαμβάνει αποφάσεις ή θέτει στόχους που ξεπερνούν τις δυνατότητές του, τότε η αποτυχία έχει δυσμενέστατη συναισθηματική επίδραση πάνω του)
ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ > υποτίμηση από το άτομο των δυνάμεών του, έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του και στην αξία του, αυτομηδενισμός (δεν τολμά να αναλάβει κάποιο έργο, υιοθετεί μια παθητική στάση, καθίσταται ένας ανενεργός πολίτης που βλάπτει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και το κοινωνικό σύνολο, αφού «αδικεί ου μόνον ο ποιών τι αλλά και ο μη ποιών» [Μάρκος Αυρήλιος])
Σημασία αυτογνωσίας για τη ζωή του ανθρώπου
- Απαραίτητη για ένα σαφή προσανατολισμό-σκοπό στη ζωή του ανθρώπου
- Γνωρίζουμε καλύτερα τον κόσμο και τους συνανθρώπους μας («είναι γελοίο να εξετάζει κανείς τα ξένα πράγματα, ενώ αγνοεί τον εαυτό του» ΣΩΚΡΑΤΗΣ) και έτσι μπορούμε και εκτιμούμε αντικειμενικά και ανεπηρέαστα και τις σωματικές και ψυχοπνευματικές μας δυνάμεις.
- Βελτίωση ανθρώπινων σχέσεων
- Το άτομο βασίζεται περισσότερο στον εαυτό του και λιγότερο στους άλλους – δεν ετεροκατευθύνεται
- Προσπαθεί να διορθώσει τις αδυναμίες του, βελτιώνεται και προοδεύει
- Σταθμίζει με ακρίβεια τις δυνατότητές τουκαι τις αξιοποιεί
- Αναλαμβάνει έργα και τα φέρνει εις πέρας, αφού οριοθετεί εφικτούς στόχους
- Λαμβάνει ορθές αποφάσεις (πχ επαγγελματικός τομέας)
- Αποκτά ψυχική ισορροπία, αφού δεν παραβιάζει και δεν εκβιάζει την πραγματική του φύση
- Αυτοκριτική και άρα ορθότερη κρίση
- Με την αυτογνωσία το άτομο διαμορφώνει την προσωπικότητά του και δε «φορά» προσωπεία (δεν τα έχει άλλωστε ανάγκη)

ΕΡΓΑΣΙΑ: Η αυτογνωσία ως μέσο για έναν επιτυχή επαγγελματικό προσανατολισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου